Quantcast
Channel: Fintech
Viewing all articles
Browse latest Browse all 392

FI öppnar fintech-center: "Vi behöver samverka med branschen"

$
0
0
Video

Fintechinvigning2.jpg

Stig Johansson, fintechansvarig på FI, Näringsminister Mikael Damberg (S), Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) deltog i invigningen.

FI öppnar fintech-center: "Vi behöver samverka med branschen"

På fredagen invigde regeringen och Finansinspektionen ett nytt innovationscenter för svensk fintech. "Sverige ska vara platsen på jorden där man testar ny teknik och då måste regelverk och myndigheter hänga med", sa innovations- och näringsminister Mikael Damberg (S) under sitt invigningstal.

Innovationscentret ska husera i Finansinspektionens lokaler på Brunnsgatan 3, ett stenkast från Stureplan i Stockholm. Det ska fungera som en brygga mellan svensk fintech-bransch, regeringen och myndigheter.

Mycket branschfolk hade samlats i FI:s konferensavdelning – däribland Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski – när centret invigdes på fredagen av: 

finansmarknadsminister Per Bolund (MP), närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), FI:s generaldirektör Erik Thedéen och Stig Johansson, senior finansinspektör och ansvarig för fintechfrågor på FI – och som får huvudansvar för innovationscentret.

– Sverige är världens näst mest innovativa land efter Singapore. Vi vill platsen på jorden där man testar ny teknik och då måste regelverk och myndigheter hänga med och ända sättet att göra de på är genom samverkan, sa Innovationsminister Mikael Damberg (S) under sitt invigningstal.

Oväntat snabbt

Damberg uttryckte även viss förvåning över att det bara tog ett år för FI som "kan upplevas som lite fyrkantigt" att få innovationscentret på plats.

– När jag träffar nystartade företag så är det tydligt att de ställs inför en rad utmaningar. De ska hitta kunder, finansiering och medarbetare. Det sista de villa hålla på med är att tröska regleringar med en myndighet. Ett innovationscenter är svaret på det, finansmarknadsminister sa Per Bolund.

Finansinspektionen har även lanserat en hemsida kopplat till innovationscentret med adressen fi.se/innovation.

Hemsidan blir den huvudsakliga kommunikationskanalen till branschen som ska kunna få direkt hjälp via sajten och hänvisas vidare till rätt kompetens på myndigheten. På sajten ska även rapporter och information om nya regleringar på fintech-området presenteras.

Det kommer därmed inte finnas någon enskild fyskisk mötesplats som utgör centrat, utan innovationssatsningen "ska genomsyra hela FI", som Erik Thedéen lite vagt uttryckte saken.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sa att regeringen hittat inspiration till centrat i bland annat Malaysia och Singapore som ligger i framkant inom fintech. Singapore har till och med en egen nationell fintech-agenda. 

Realtid.se: Per Bolund, Singapore har en nationell fintech-agenda. Är det något som den svenska regeringen tittar på?

– Det finns en poäng med det och det är att det finns frågor som förenar alla fintechbolag. Däremot är min upplevelse hur bred fintechsektorn är och hur många olika inriktningar den här och där tror jag ibland att man exkluderar delar om man tar fram ett ramverk och utformar regler. Så vi håller på att jobba bit för bit för att hitta olika vägar framåt och vi ser nu hur crowdfunding låser upp låsningar inom den delen av sektorn. Men är det så att branschen skulle uppleva att det skulle vara en positiv möjlighet för branschen och den vill ha ett sådant samlat dokument så är det klart att vi vill göra det. Men jag har inte hört att det är där skon klämmer.

Realtid.se har dock tidigare berättat att både Handelsforskaren Michal Gromek och sparappen Dreams medgrundare efterfrågar just en nationell fintech-agenda.

Bolund lyfte också fram den relativt nystartade branschorganisationen för fintech i Sverige som en aktör som Finansdepartementet kan vända sig till för branschinsikter. 

– Även EU-kommissionen har kommit att intressera sig allt mer fintech och släppte nyligen en fintechrapport, men jag tror att vi kan komma ännu längre där för att få välanpassade regleringar [på EU-nivå], sa Bolund.

Ny crowdfunding-utredning

Han berättade också att regeringen på måndag tar emot en ny utredning om crowdfunding som ska "gifter i hop privatpersoner med kapital med nystartade företag"och som kan bli "en ny raket för fintechvärlden", enligt Bolund.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen konstaterade i likhet med Bolund att han också ofta får svara på vad som ligger till grund för svensk fintechs framgångar.

– När jag reser i [andra fintech-hubbar] som Helsingfors, Köpenhamn, Singapore och Malaysia som till och med anordnar egna fintech-festivaler, brukar jag få frågan om varför det går så bra för Sverige [inom fintech]. Jag brukar då ödmjukt svara att det beror i alla fall inte på FI, skojade Erik Thedéen, generaldirektör på FI och fortsatta:

– [Skämt åsido] skulle jag säga att det beror på högt teknikkunnande i branschen, tydliga lagar och regler och en välfungerande rättsstat och stabil ekonomi. Helt enkelt en välfungerande demokrati.

Per Bolund pekade också på historiska drivkrafter bakom fintech-vågen. Hempc-reformen på 1998 som subventionerade pc-datorer och den kraftiga bredbandsutbyggnaden har varit särskilt viktigt, tror han. Men det beror också på hög samverkansgrad mellan bransch och myndigheter. 

Innovations-diplomati

Mikael Damberg framhöll att dock att det inte är läge att luta sig tillbaka och bli "storsvensk". Det är lika viktigt att ha nära relationer med "riktigt vassa" fintechhubbar som Singapore, London och Malaysia. Han kallar det för "innovations-diplomati".

Damberg talade också om att den snabba tech- och digitaliseringsutvecklingen kräver kompetensutveckling på myndigheter, företag och organisationer. Han pekade på artificiell intelligens.

– AI kommer innebära ännu större möjligheter men också stora umaningar. Åtta av tio svenskar tycker att det är kul med robotar, medan åtta av tio amerikaner är rädda för dem. Men jag är mer rädd för gammal teknik, medan nu skapat många nya jobb. Men det är ett skifte som skapar osäkerhet hos människor som måste känna sig trygga i det här. Annars riskerar Sverige att tappa momentum i förändringstakten, sa Mikael Damberg.

Erik Thedéen höll med och betonade att "fintech inte bara handlar om några appar längre"

– Det sker nu en digitalisering av hela finansmarknaden. Det är en strukturomvandling av branschen med både nya möjligheter och nya risker, sa Thedéen.

Bättre dialog

Han hoppas att innovationscentret ska leda till bättre dialog mellan FI och branschen.

– Vi kan vägleda [fintechbolagen] i djungeln av reglringar i en svensk och internationell kontext. Men [FI] kommer aldrig bli någon konsultverksamhet.

Erik Thedéen betonade flera gånger att FI:s roll är och förblir att värna konsumentskyddet, finansiell stabilitet och en välfungerande finansmarknad – men aldrig att gynna någon enskild part.

– Men med centrat ser jag en "win-win" där vi förstår er och ni förstår oss. Det finns alltid risk för "fula fiskar" och det är viktigt att vi hittar dem snabbt så att inte konsumenter och finansstabiliteten hotas. För om vi inte upptäcker dem så händer det alltid grejer politiskt i form av tuffare krav och fler regleringar. Vi vill inte ha en situation där skandaler avlöser varandra, sa han. 

Han tillade att FI i samverkan med fintechbranschen vill skapa bra standarder för att motverka det. Han tror också att centrat kan bidra till innovativa finansprodukter som gynnar konsumenter.

Realtid.se: Erik Tehdéen FI har inte presenterat några hårda siffror. Hur stor budget har innovationscentret?

– Det är en dialog vi för med departementet och då säger Per [Bolund] att det bereds i regeringskansliet (skratt). Nej, [skämt åsido] vi har ju fått mer pengar av finansinspektionen de senaste åren och vi har nu ungefär 500 personer här och du går tillbaka två år så var vi 200 och går vi tillbaka tio år så var vi 100. Så vi har expanderat väldigt mycket. Och tanken med [innovationscentrat] är ju inte att det ska bli någon ö utan vi har en hård kärna som nu jobbar upp hemsidor och sedan ska det genomsyra verksamheten för regulatory maping är ingen innovationscenterperson som man sätter det på, utan alla [medarbetare] ska involveras i de här frågorna utan involverar alla medarbetare. Så för att svara på din fråga så är allt mellan 10-500.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 392